Client:
Alcoa
Location:
Pinjarra, Western Australia
Features:
Single storey; separate pavillions; courtyard
Awards:
Property Council WA Bassett Award for Sustainable Development - 2009

From the outset, Alcoa was determined to develop a building that was environmentally and socially appropriate as part of its global commitment to sustainability, The design response to the building addresses 3 key points; urban design context to assist integration of the building into the community, imaginative spatial planning to provide employees a great workplace and ecological sustainability and energy efficiency.

The building is broken down into a series of small, single storey pavilions appropriate to a rural town setting. Three departments are housed in separate office pavilions under vaulted steel roofs with large overhangs for solar shading.

A central south facing clerestorey ridge light ensures good levels of natural daylight throughout the occupied floor space.In recognition of the sites’ rich historical linkage with the indigenous people the design has sought to re-interpret this heritage in the circular meeting rooms that are grouped into masonry elements and protected by a large overhanging roof.

The ‘pod’ rooms represent the formation of traditional circular meetings held by the indigenous people at the waterhole adjacent to the building. The overall product is an attractive and bold building that integrates seamlessly with its natural environment.