Client:
Boart Longyear and Australand
Location:
Adelaide, South Australia
Features:
Office and warehouse

An interior design concept was developed for Boart Longyear’s administration and warehouse facility in Adelaide. This new design concept formed the basis of a national rollout that includes new facilities in Brisbane and in Perth. Working closely with the client, a new interior identity was created. Drawing close reference to their business located in the mining sector, an industrial feel was developed though the innovative use of form, colour and materials inspired by these roots.

Feature design elements were concentrated around the client-receiving areas of the reception and boardrooms, with distinctive elements such as an orange zincalume clad wall and a cutoff pipe screen. The office area is designed as both functional and contemporary, incorporating innovative open plan workstations and collaborative break-out areas throughout. In the initial project stages, Hames Sharley worked with Boart Longyear to fully understand their organisation, their goals and aspirations for their new workplace – to be rolled our across their national offices. The client was looking to achieve a functional, yet innovative workspace that encouraged more interaction and collaboration among their staff, who were working in an insular environment. Density targets and flexibility were also key to the projects success. Achievable density rates, ratios of offices to open plan areas and the incorporation of ‘manager ‘ open plan areas were tabled and agreed to in the return brief.

On sign of functional return brief, an innovative angled workstation layout was developed and a distinctive workstation type was selected that incorporated ‘meet me’ spaces between each work point, curved desk sections and minimal low screening that served to consolidate various disparate divisions within the organisation and successfully achieve the goals of the project brief.