Client:
Sekisui House Australia
Location:
Ripley Valley, Queensland
Features:
Residential estate, provision of public open space, climate responsive design, water conservation principles; Master planned community utilising a permeable, legible and robust grid; Site and climate responsive design integrated town centres and mixed use residential and commercial; Market depth analysis builders product gap analysis; Hames Sharley product suite, business planning place; Urban and landscape character guide; street design.

Ripley Valley is situated in the suburb of Ipswich, Queensland and has been identified as part of the Brisbane metropolitan western growth corridor project. Hames Sharley is currently developing an urban design core and master plan for the area which will cater for a population of approximatley 120,000 residents. The urban core will focus on a high density mixed use precinct featuring a town centre, commercial facilities, residential densities up to R150, large format retail, civic and culture facilities. There is also a focus on a future rail transit component which will form the basis of a Transport Oriented Development concept.

This unique site in regional Queensland required a whole new approach to site responsive design and generation of a vision. The process involved using the local climate attributes for the design and working closley with the client to develop the town centre. Careful consideration was given to creating a pedestrian environment that encourages the active use of the central town square to create a level of activity and usage even from the very first stages.