Client:
Dexus
Location:
Perth CBD, Western Australia
Project Website:
Visit the project's website

The architectural vision for the redevelopment of Carillon seeks to reposition and refresh its identity within the heart of Perth’s CBD retail core and to capitalise on its unique position within the city fabric by creating a contemporary place of vitality and a mixed use precinct. The intent has always been to amplify and renew the established podium and tower form on site.

Carillon is an integral mid-block city connector for pedestrians and commuters entering and departing the city. In addition, the address onto Forrest Place to the north, the site boasts some of the finest attributes in the CBD and has the opportunity to refine the offer and capitalise on this unique site.

The redevelopment of Carillon seeks to ‘open’ up the site at ground levels and lower podium levels with new fashion, food, beverage, retail and cinemas which will activate and animate these levels both day and night. The retail and entertainment podium and tower will take on new qualities to meet the contemporary expectations of consumers, tenants and visitors.

Importantly all of these features are visible on approach from either Murray Street Mall or Hay Street Mall vastly improving legibility and natural wayfinding. Extending Forrest Place into the site at Murray Street Mall and creating a new vibrant food and beverage precinct around the Carillon Common looking over Forrest Place is envisioned conceptually as an extension of the public realm into the heart of the development and is easy to access offering places to linger, dwell, stay and return.

The building’s form and materiality considers the importance of Forrest Place with the re-creation of the southern elevation to this public square with a scale and proportion that is reflective of what exists today. Podium levels respond to the overall streetscape scale adjacent on both street frontages whilst the tower gives the development a ‘beacon’ like quality as a landmark at the bookend of Forrest Place.

The building composition also offers the opportunity to promote sightlines deeper into the site and assists in blurring the transition between public and private. View corridors at certain vantage points are provided from Murray Street Mall to Hay Street Mall, providing better wayfinding and visibility for retail, whilst also improving the mid block connection and links to Padbury Walk with wider and sweeping walkways/malls.

External materials are envisioned as a response to the qualities of those experienced in Forrest Place. The tower and podium propose a complimentary suite of materials featuring warmer tones of copper, bronze, grey tinted glazing and timber, which when combined responds to the heritage buildings and finishes within Forrest Place. This palette creates a warm, inviting atmosphere for the Carillon mixed use precinct and when viewed against the backdrop of silver blue buildings on St Georges Tce becomes a point of difference in the city skyline.

The Carillon redevelopment will be a transformative project that will bring tangible social, economic and sustainable outcomes into the heart of the CBD.