Client:
Blackburne
Location:
Subiaco Western Australia
Project Website:
Visit the project's website

The Subiaco Pavilion Markets project will set a new benchmark for urban development within Subiaco while responding to and respecting the history of the site and surrounding town centre. The redevelopment will become a sustainable, community oriented, mixed-use urban village and will form the gateway to Subiaco, linking the historic heart with its contemporary north.

“First life: then space: then buildings. The other way around never works.”

(Jan Gehl)

Life will be injected with a new town square within the upgraded Seddon Street. New food, beverage and retail offerings within the Market Lane and Pavilion, and a mix of food and beverage and residential uses will activate the Roberts Road and Rokeby Road corner.

The project enables the revival of the iconic Subiaco markets, as a regional and tourist destination albeit in a different format, to suit the changing demographics, community expectations and time in history.

Public, retail and residential amenity is provided that it is relevant, diverse and dispersed. The redevelopment will offer significant community benefit with over 1,100m² of public space. Public facilities include bicycle parking, a bicycle repair station, end-of-trip facilities and toilets, electric vehicle charging stations and public art. Internal laneways provide links to surrounding streets and a pocket park terminates two vistas as a meeting place and connection to green in an urban setting.

The development comprises three distinct residential buildings. Each will respond to its respective context and frontage and in harmony serve to reduce the perceived scale of the development.

Housing diversity will be delivered in particular with three-bedroom apartments for families and owner occupiers. The mix of dwelling types and sizes allows for apartments to be offered at a range of price points.

Some of the design principles adopted include:

  • create a village hub not a building - a place for all that benefits everyone;
  • respond to a changing Subiaco while complimenting Rokeby Road;
  • optimise the opportunity and commercial viability;
  • re-create a Subi destination respecting its significance; and
  • bring back the joy.