354 Bowden, Bowden, South Australia - A Residential project for Buildtec Group by Hames Sharley
354 Bowden, Bowden, South Australia - A Residential project for Buildtec Group by Hames Sharley
354 Bowden, Bowden, South Australia - A Residential project for Buildtec Group by Hames Sharley
354 Bowden, Bowden, South Australia - A Residential project for Buildtec Group by Hames Sharley
354 Bowden, Bowden, South Australia - A Residential project for Buildtec Group by Hames Sharley
354 Bowden, Bowden, South Australia - A Residential project for Buildtec Group by Hames Sharley
Client:
Buildtec Group
Location:
Bowden, South Australia
Features:
+ 4 buildings
+ 225 residential apartments
+ Ground level retail space
+ Parking for 294 cars and 274 bicycles
+ Landscaped courtyard
Credits:
Leon Gouws
Caillin Howard
Tim Boekhoorn
Jacinta Davey
Project Website:
Visit the project's website

Hames Sharley was commissioned by Buildtec to create a mixed-used multi-story development consisting of four buildings that include residential apartments, ground floor retail spaces, basement car parking and a public realm area. Residential in nature, the design supports, influences and forges a creative and diverse community who live and work within a high density, yet sustainable, urban environment. 354 Bowden embraces and compliments Bowden’s walkable neighbourhood, which incorporates a desired feature of city-fringe living within metropolitan Adelaide.

The public realm area of 354 Bowden is heterogeneous, distinctive, robust and rich in history. At street level, the internal courtyard provides a semi-private garden in scale with the built form. The courtyard, as a series of outdoor rooms, offers residents respite and interaction. These spaces are varied, textured and inviting, and integrate with the development’s character and parklands connections. Architecture is used to integrate the external environments into spaces that are sympathetic to the surrounding built form and natural environment. Extensive small and medium-sized trees planted in raised steel planters soften the courtyard and ensure the external environment is enveloped within shade and texture.

The integrated urban design is successful in offering an exciting, desirable and distinctive city-fringe living for both residents and visitors alike.