Glenside Grace Apartments, Glenside, South Australia - A Residential project for Cedar Woods by Hames Sharley
Glenside Grace Apartments, Glenside, South Australia - A Residential project for Cedar Woods by Hames Sharley
Client:
Cedar Woods
Location:
Glenside, South Australia
Features:
+ 44 apartments across 4 floors + Courtyard apartments on ground floor + 1 Bed, 2 Bed and 3 Bed apartment typologies available + Timber cladding feature + Sandstone finishes at ground floor pick up the materiality of heritage buildings on site.
Project Website:
Visit the project's website

Glenside is a unique, mixed-use urban development set within tree-lined streetscapes, public spaces and close to shopping, schools, public transport and the Adelaide CBD. Designed as inclusive and diverse, this walkable community has endless amenities, walking and cycle paths and garden spaces that connect the whole community.

Grace is the second of several multi-storey apartment buildings to be built along the Fullarton Road frontage at Glenside. Its footprint is designed in conjunction with that of Building 1, Botanica, with apartments wrapping a landscaped square for residents’ enjoyment. This square also provides vehicle access to basement parking. Grace faces the central boulevard leading to the State Heritage-listed administration building that today accommodates the SA Film Corp. It also has exceptional views to the Adelaide CBD to the north-west and the Adelaide Hills to the East.

Sandstone finishes differentiate the ground floor courtyard apartments from the contrasting tones of dark grey to white cladding above while also picking up the heritage buildings’ materiality on site. Timber-look cladding brings warmth to the facade, while on the interior, the lobby’s high-end finishes set the tone for the stunning apartments within.

Grace is the entry statement for the site, being highly and immediately visible from Fullarton Rd. As such, it has a distinctive form but is balanced with the heritage context of the SA Film Corp building, which crowns the square on Mulberry Rd.

The concept for this building is derived from Hames Sharley’s approach to the Mulberry Rd entrance as a civic square, with SA Film Corp heritage building as the centrepiece and our building frames the square.

Both new buildings reference rather than replicate their environment, through subtle interpretation of the context and themes of their settings:

01 – Frame Cultural Context Creating a Civic Square

02 - Interpret Built Rhythm Reference not Replicate

03 - Develop Solid to void Create Detail and Pattern